who we are

Laboratory of Foodomics

Our Institute

  • Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL)
  • Consejo Superior de Investigaciónes Científicas
  • Universidad Autónoma de Madrid
Visit site

Projects

In this section we chronologically collect the projects in which we have recently participated or are still immersed in them.

Project: 202040E236

Supported by: CSIC
Researchers in charge: Roberto Solano Tavira (in CIAL Alejandro Cifuentes)
Title: Identificación de antivirales en Marchantia polymorpha
Participants:CNB y CIAL
Budget: 65.000 euros

Project: CONACyT CB A1-1-34633

Supported by: CONACyT México
Researchers in charge: Kalina Bermúdez Torres (in CIAL Alejandro Cifuentes)
Title: De la caracterización química y molecular al aprovechamiento sustentable de especies silvestres de Lupinus
Participants:Varias Universidades e Institutos de México y el CSIC
Budget: 142.000 euros ($ 3,497,867.28)

Project: RED2018-102457-T

Supported by: CICYT
Researchers in charge: Oscar Yanes (in CIAL Alejandro Cifuentes)
Title: Red Española de Metabolomica
Participants:Varias Universidades e Institutos del CSIC
Budget: 17.000 euros

Project: 2018/ACDE/000666

Supported by: AECID Spanish Agency for International Cooperation
Researchers in charge (CSIC): Dr. J.A. Mendiola and Dra. M.D. del Castillo
Title: Generar oportunidades de desarrollo sostenible para 990 familias de La Paz (Honduras) mediante el aprovechamiento de subproductos del café
Participants:Fundación Comercio Para el Desarrollo (COPADE), Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CSIC), Arte Latino
Budget: 183.378 euros

Project: BBI - Grant agreement - 745668

Supported by: Comisión Europea (BBI-2016, H2020)
Coordinator: J.F. Sassy (CEA, Francia)
Researcher in charge: (CSCIC): Miguel Herrero
Title: ABACUS - Algae for a Biomass Applied to the produCtion of added valUe compoundS.

Budget: 524.000 euros

Project: I-LINK1096

Supported by: CSIC
Researcher in charge: Miguel Herrero
Title Valorization of food-related by-products through the application of integrated green processes from a biorefinery perspective

Budget: 24.000 euros

Proyecto: AGL2017-89417-R

Supported by: MINISTERIO DE ECONOMÍA, INDUSTRIA Y COMPETITIVIDAD
Researcher in charge: Miguel Herrero y Alejandro Cifuentes
Title: Revalorizacion, desde una perspectiva de biorrefineria, de terpenos de algas y Subproductos agroalimentarios y evaluacion alimentomica de su actividad frente a Alzheimer

Budget: 175.000 euros

Project: AGL2014-53609-P

Supported by: CICYT
Groups: CIAL
Investigadores principales: Miguel Herrero y Alejandro Cifuentes
Title: Una nueva estrategia para acercar los ensayos in-vitro a la realidad en humanos y su aplicacion al estudio alimentomico de la bioactividad de compuestos alimentarios

Budget: 175.000 euros

Project: UAMA13-4E-2770

Supported by: Plan Nacional (SE Infraestructuras Científicas y Técnicas y Equipamiento)
Groups:Plataforma de Metabolómica
Researcher in charge: Alejandro Cifuentes
Title: Adquisición de Un Cromatógrafo de Gases Acoplado a Un Espectrómetro de Masas de Alta Resolución Para Ampliar los Servicios de la Plataforma de Metabolómica (CEI-UAM+CSIC)

Budget: 214.647 euros

Project: 2014CD0021 (Programa i-COOP AgroFood 2014)

Supported by: CSIC
Groups: CIAL Y Universidad de Nariño Colombia
Researcher in charge: Elena Ibáñez
Title: Valorización de residuos agroindustriales de frutas para la industria alimentaria y cosmética


Budget: 35.000 euros

Project: KBBE.2013.3.2-02: The CO2 algae biorefinery

Supported by: Unión Europea (FP7)
Groups: Consorcio de 25 miembros de 8 países de la UE
Researcher in charge: Elena Ibáñez
Title: Multi-product Integrated bioRefinery of Algae: from Carbon dioxide and Light Energy to high-value Specialties)

Budget: 459.123 euros

Project: A2/036996/11

Supported by: Convocatoria de Ayudas para Programas de Cooperación Interuniversitaria e Investigación Científica, Secretaria de Estado de Cooperación Internacional
Groups: CIAL, ICTAN, IATA, Universidad Católica del Uruguay Dámaso Antonio Larrañaga. UCUDAL (URY), Universidad de la República Oriental del Uruguay (URY)
Researcher in charge: M. Dolores del Castillo
Title: Obtención de Compuestos Bioactivos de Sub-Productos de Origen Vegetal. Aplicación en Alimentación y Salud. Entidades

Project: AGL2011-29857-C03-01

Supported by: CICYT (Plan Nacional))
Groups: CIAL (CSIC), UMH, UGR
Researcher in charge: Alejandro Cifuentes (Coordinator)
Title: Una evaluación Foodómica de la actividad de polifenoles de origen alimentario frente a cáncer de colon empleando modelos in-vitro e in-vivo



URL: http://www.cial.uam-csic.es/pagperso/foodomics/anticancer


Project: AGL2008-05108-C03-01

Supported by: CICYT (Plan Nacional)
Groups: IFI (CSIC), UMH, UGR
Researcher in charge: Alejandro Cifuentes (Coordinator)
Title: Polifenoles de origen alimentario: una aproximación Nutrigenómica sobre su actividad frente a cáncer de colon y leucemia


Project: (MDH) Bilateral CSIC-CNR

Supported by: CSIC-CNR
Groups:Foodomics
Researcher in charge: Alejandro Cifuentes
Title: New Nutrigenomics approaches: a complementary study between nano-LC and CE-MS for metabolomic studies of cancer cells treated with food polyphenols


Project: 2008CZ0019

Supported by: Academia de Ciencias Checa-CSIC
Researcher in charge: Elena Ibáñez
Title: Application of Capillary and Free-Flow Electrophoresis On-line and Off-line coupled with Mass Spectrometry for Fast Proteomic Profiling of Transgenic Crops

Project: 2008CZ0017

Supported by: Academia de Ciencias Checa-CSIC
Researcher in charge: Carolina Simó
Title: Chip-based electromigration techniques for food analysis



Project: HIGEA (Programa CENIT)

Supported by: Ministerio de Industria, Turismo y Comercio
Leading company: Galletas Gullón, S.A.
Researcher in charge: Alejandro Cifuentes (Grupo Metabolómica)
Title: Herramientas para investigar y generar nuevas metodologias y tecnologias para la prevencion de enfermedades cronicas alimentarias

Project: CSD2007-00063 (Programa CONSOLIDER)

Supported by: Ministerio de Educación y Ciencia
Coordinator: F.A. Tomás-Barberán
Researcher in charge: Alejandro Cifuentes (Grupo Bioprotec)
Title: Nuevos Ingredientes de Alimentos Funcionales para Mejorar la Salud

Apply to be a member of our team

If you like research and you have a good academic record, do not hesitate to contact us