ALIMENTÓMICA

Laboratorio-CSIC

Bienvenidos al sitio web del Laboratorio de Alimentómica del CSIC. En estas páginas queremos presentarte a nuestro equipo de investigadores, nuestros trabajos y en general en qué consiste nuestra disciplina, a la que nos dedicamos con pasión.

¿QUÉ ES LA ALIMENTÓMICA?

El laboratorio

Si quieres conocer un poco más de nuestra novedosa disciplina y saber a qué nos dedicamos exactamente y en qué proyectos estamos involucrados, tienes que visitar esta sección.

saber más

Nuestras publicaciones

Hemos guardado un archivo histórico de nuestras publicaciones en todo tipo de revistas científicas nacionales e internacionales. Aquí tienes los resultados de muchos años de nuestro trabajo.

saber más

Proyectos

En esta sección de nuestro sitio web hemos recogido los proyectos en los que los miembros de nuestro equipo han participado.

saber más

Publicaciones destacadas

Estos son algunos de los trabajos que más trascendencia han tenido desde nuestra fundación.

Natural products in drug discovery: advances and opportunities



Nature Reviews Drug Discovery 20 (2021) 200-216
A.G. Atanasov, C.T. Supuran, S.B. Zotchev, I.E. Orhan, M. Banach, J.M. Rollinger, D. Barreca, W. Weckwerth, R. Bauer, E.A. Bayer, M. Majeed, A. Bishayee, V. Bochkov, G.K. Bonn, N. Braidy, F. Bucar, A. Cifuentes, G. D’Onofrio, M. Bodkin, M. Diederich, A.T. Dinkova- Kostova, T. Efferth, K. El Bair, N. Arkells, T.P. Fan, B.L. Fiebich, M. Freissmuth, M.I. Georgiev, S. Gibbons, K.M. Godfrey, C.W. Gruber, J. Heer, L.A. Huber, E. Ibanez, A. Kijjoa, A.K. Kiss, A. Lu, F.A. Macias, M.J.S. Miller, A. Mocan, R. Müller, F. Nicoletti, G. Perry, V. Pittalà, L. Rastrelli, M. Ristow, G.L. Russo, A.S. Silva, D. Schuster, H. Sheridan, K. Skalicka- Woźniak, L. Skaltsounis, E. Sobarzo-Sánchez, D.S. Bredt, H. Stuppner, A. Sureda, N.T. Tzvetkov, R.A. Vacca, B.B. Aggarwal, M. Battino, F. Giampieri, M. Wink, J.L. Wolfender, J. Xiao, A.W.K. Yeung, G. Lizard, M.A. Popp, M. Heinrich, I. Berindan-Neagoe, M.Stadler, M. Daglia, R. Verpoorte

Compressed fluids and phytochemical profiling tools to obtain and characterize antiviral and anti-inflammatory compounds from natural sources



2020 TrAC - Trends in Analytical Chemistry; vol: 129, 11413 - 11423
Poletto, P.; Alvarez-Rivera, G.; Torres, T.M.S.; Mendiola, J.A.; Ibañez, E.; Cifuentes, A.

Compressed CO2 Technologies for the Recovery of Carotenoid-Enriched Extracts from Dunaliella salina with Potential Neuroprotective Activity



2020 ACS Sustainable Chemistry and Engineering; vol: 8, 11413 - 11423
Bueno, M.; Vitali, C.; Sánchez-Martínez, J.D.; Mendiola, J.A.; Cifuentes, A.; Ibáñez, E.; Herrero, M.

Green Compressed Fluid Technologies To Extract Antioxidants and Lipids from Galdieria phlegrea in a Biorefinery Approach



ACS Sustainable Chem. Eng. 2020, 8, 7, 2939-2947
P. Imbimbo, M. Bueno, L. D’Elia, A. Pollio, E. Ibañez, G. Olivieri, D.M. Monti

Enzyme-assisted supercritical fluid extraction of antioxidant isorhamnetin conjugates from Opuntia ficus-indica (L.) Mill



J Supercrit Fluids 158 (2020) 104713
M. Antunes-Ricardo, J.A. Mendiola, T. García-Cayuela, E. Ibañez, J.A. Gutiérrez-Uribe, M.P. Cano, D. Guajardo-Flores

Foodomics evaluation of the antiproliferative potential of Passiflora mollissima sedes



Food Res. Int. 130 (2020) 108938
D. Ballesteros-Vivas, G. Alvarez-Rivera, C. León, S.J. Morantes, E. Ibánez, F. Parada, A. Cifuentes

Hansen solubility parameters for selection of green extraction solvents

TrAC - Trends in Analytical Chemistry 118, 227 - 237
Sánchez-Camargo A.D.P., Bueno M., Parada-Alfonso F., Cifuentes A., Ibáñez E.

Anti-proliferative bioactivity against HT-29 colon cancer cells of a withanolides-rich extract from golden berry (Physalis peruviana L.) calyx investigated by Foodomics

J. Funct. Foods 63 (2019) 103567
D. Ballesteros-Vivas, G. Alvarez-Rivera, C. León, S.J. Morantes, E. Ibánez, F. Parada, A. Cifuentes, A. Valdés

Recovery of high added-value products from natural sources



https://doi.org/10.1016/j.supflu.2017.12.002
Herrero M., Ibañez E.

Recent applications of high resolution mass spectrometry for the characterization of plant natural products



TrAC-Trends Anal. Chem. 112 (2019) 87-101
G. Alvarez, D. Ballesteros, F. Parada, E. Ibáñez, A. Cifuentes

Profiling of Vitis vinifera L. canes (poly)phenolic compounds using comprehensive two-dimensional liquid chromatography



J. Chromatogr. A 1536 (2018) 205-215
L. Montero, V. Sáez, D. von Baer, A. Cifuentes, M. Herrero

Valorization of cacao pod husk through supercritical fluid extraction of phenolic compoundss



Journal of Supercritical Fluids (2018), 131, 99-105
Valadez-Carmona L., Ortiz-Moreno A., Ceballos-Reyes G., Mendiola J.A., Ibáñez E.

Downstream processing of Isochrysis galbana: a step towards microalgal biorefinery



Green Chemistry, 2015, 17 (9), pp. 4599-4609
Gilbert-López, B., Mendiola, J.A., Fontecha, J., Van Den Broek, L.A.M., Sijtsma, L., Cifuentes, A., Herrero, M., Ibáñez, E.

Comprehensive Foodomics study on the mechanisms operating at various molecular levels in cancer cells in response to individual rosemary polyphenols

Anal. Chem. 86 (2014) 9807-9815
A. Valdés, V. García-Cañas, C. Simó, C. Ibáñez, J.A. Ferragut, V. Micol, A. Cifuentes

Global Foodomics Strategy to Investigate the Health Benefits of Dietary Constituents

J. Chromatogr. A 1248 (2012) 139-153
C. Ibáñez, A. Valdés, V. García-Cañas, C. Simó, M. Celebier, L. Rocamora, A. Gómez, M. Herrero, M. Castro, A. Segura-Carretero, E. Ibáñez, J.A. Ferragut, A. Cifuentes

Present and Future Challenges in Food Analysis. Foodomics



Anal. Chem. 84 (2012) 10150–10159
V. García-Cañas, C. Simó, M. Herrero, E. Ibáñez, A. Cifuentes

Foodomics: MS-based strategies in modern Food Science and Nutrition



Mass Spec. Rev. 31 (2012) 49–69
M. Herrero, C. Simó, V. García-Cañas, E. Ibáñez, A. Cifuentes

NUESTROS EQUIPOS

Nuestro grupo cuenta con los siguientes equipos:

Noticias recientes

Aquí tienes las últimas noticias sobre nuestro equipo, publicaciones, trabajos, etc.